Tekstil Mühendisi Hakkında Bilgi
Tekstil Mühendisi Görevleri
Yün, pamuk gibi doğal, polyester, polyamid, polioksil gibi yapay lifler ile bu liflerden kumaş üretilmesi, kumaşın boyanması ve hazır giyim ürünlerinin elde edilmesi, bu işlemlerde kullanılan makinelerin üretilmesi, geliştirilmesi ve ürünlerin pazarlanması işlerini aşağıdaki işlem basamakları ile gerçekleştirir; Üretimi planlar, iş akışını düzenler, İstenilen kalitede malın en ucuz şekilde üretilmesi için plan yapar, Kullanılan makinelerin ayarlarını ve bakımını sağlar, Ürünün teknik, estetik, dokuma, örme ve baskı desenlerini bilgisayar yardımıyla tasarlar ve uygular, Ürünün kalite kontrolünü yapar, Araştırma, geliştirme faaliyetlerini yürütür.
Tekstil Mühendisi Kullanılan Malzemeler
Her çeşit elyaf, iplik, dokuma ve örme ürünleri, İplikçilikte, dokuma ve örme kumaş üretiminde, konfeksiyonda kullanılan özel el aletleri ve yardımcı malzemeler, İplik dokuma, örme, boya-baskı, terbiye gibi işlemlerde kullanılan iplik makineleri, dokuma hazırlık makineleri, dokuma makineleri, örme makineleri, boya-baskı-terbiye makineleri, kesim ve dikiş makineleri, Kalite kontrol cihaz ve aletleri, bilgisayar, kart delme makineleri. yardımcı kimyasal malzemeler.
Tekstil Mühendisi Mesleğin Özellikleri
Tekstil Mühendisi olmak isteyenlerin; Fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, Mekanik ilişkileri görebilen, Başkalarını yönetebilen kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı etkileyen, renk körlüğü ise engelleyen bir faktördür.
Tekstil Mühendisi Okulu
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı mühendislik fakültelerinin “Tekstil Mühendisliği” bölümlerinde verilmektedir.
Tekstil Mühendisi Kaç Yıllıktır
Üniversitelere bağlı tekstil mühendisliği bölümlerinde 4 yıl (8 yarıyıl) süreli bir eğitim görülmektedir.
Tekstil Mühendisi Diploması
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Tekstil Mühendisliği” lisans diploması ve “Tekstil Mühendisi” unvanı verilir.
Tekstil Mühendisi Çalışma Alanları
Tekstil Mühendisleri tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde fabrika ve atölyelerde mühendis olarak, ayrıca tekstil üretim ve pazarlaması yapan kuruluşlarda teknik satış sorumlusu olarak çalışabilirler. Ülkemizde en gelişmiş üç sektörden bir tanesi tekstil sektörüdür. Bu nedenle iş bulma olanakları yüksektir. Özellikle Bursa, İstanbul, Adana, Denizli, Gaziantep, Kayseri, İzmir gibi tekstil sanayii gelişmiş illerimizde iş bulma olanakları çok daha iyidir. Ayrıca, Boya-Baskı-Terbiye, konfeksiyon dallarındaki teknolojik gelişmeler oldukça hızlıdır. Sektörün rekabet gücü, kalite ve verimliliğin artırılması yolundaki çalışmalar, daha fazla teknik eleman kullanımını ön plana çıkarmaktadır.