Geçtiğimiz günlerde ÖSYM örnek TYT soruları yayınladı. Yayınlanan kimya sorularına baktığımızda 9. Ve 10. Sınıf konularını kapsadığını görmekteyiz. 7 tane kimya sorusunun 3 tanesi 9. Sınıf konularından 4 tanesi ise 10. Sınıf konularından hazırlanmış, 9. sınıf konularından maddenin halleri ve maddenin sınıflandırılması, atom ve periyodik cetvel, 10. Sınıf konularından asitler, bazlar ve tuzlar, karışımlar ve karışımların ayrıştırılması, kimya her yerde ünitesinde yer alan su arıtımı bölümünden sorular yer almaktadır.
Hazırlanan sorular farklı konu başlıklarını birlikte içermektedir ( mesela maddenin halleri ve maddenin sınıflandırılması aynı soruda, atom ve periyodik cetvel aynı soruda sorulmuş). Kısacası 1 tane soruya 1 den fazla konu sıkıştırılmış durumdadır. Bu şekilde olmasının nedeni elbette ki soru sayılarının azalmasıdır. Bu durum soruların konu kapsamının artmasına ve biraz da olsa soruların zorlaşmasına yol açmaktadır.
Ayrıca kimya soruları ilk bakışta kolay görünmekte ama soruların çözüldüğünde pek de kolay olmadığı anlaşılmaktadır. Bazı soruların doğrudan bilgi gerektiren (mesela viskozite ve buhar basıncı kavramları, atom çapı, elektronegatiflik ve iyonlaşma enerjisi kavramlarının periyodik sistemdeki değişimi , tuz ruhunun hangi asit olduğu ve su arıtımının basamakları ve neden uygulandığı) sorular olduğu görülmektedir. Bilgi birikimi dışında tabi ki bu bilgileri yorumlamayı gerektiren ve farklı konular arasında bağlantı kurmayı gerektiren sorular olduğu görülmektedir.
Bu soru dağılımından yola çıkılarak Haziran-2018 de yapılacak sınavda(TYT) kimya sorularının çoğunluğunun sözel sorular olacağı, bilgi ve bu bilgiyi yorumlamayı gerektiren sorulardan ve kapsamlı bir kimya çalışması yapılmadan bazılarının cevaplanamayacağı sorulardan oluşabileceği söylenebilir.
Öğrencilerin kimya dersinden soru kaçırmamak için bütün kimya konularına aynı hassasiyetle çalışması ve fen dersleri arasında nankörlüğü en az olan belki de hiç olmayan kimya dersine eskisinden daha sıkı çalışması gerekmektedir.
KİMYA ÖĞRETMENLERİ
ABDULLAH SİVARİ VE TARIK ERDOĞAN